vineri, 2 iulie 2010

BA DUAN JIN 6

Qigong


















Beneficii
1.Doua maini sustinind cerul
In majoritatea textelor clasice se afirma importanta acestei forme pentru stimularea canalului triplu incalzitor(Sanjiao),
care are legatura cu inima, plamanii si




stomacul.Aceasta denumire are legatura si cu faptul ca acest canal este implicat in controlul unor
procese
metabolice.Traditional, exista trei "spatii de ardere":

a) Shang Jiao sau incalzitorul superior, corespunzand cavitatii toracice.Acest spatiu include plamanii si inima fiind asociat cu respiratia.
b) Zhong Jiao sau incalzitorul mijlociu, corespunzand partii superioare a cavitatii dorsale.Acest spatiu includeWei( stomacul) ,PI( splina), dar careia i se potriveste mai bine termenul de " sistem pentru absorbtia de nutrienti", fiind asociat cu procesul de digestie.
c) Xia Jiao , corespunzand partii inferioare a cavitatii dorsale.Aceasta zona include intestinul subtire, intestinul gros, rinichii, vezica urinara, si este asociata cu procesul de eliminare.
Denumirea de sanjiao este folosita pentru acest canal al mainii, datorita efectelor generalizate asupra celor trei zone descrise anterior.
In timpul miscarii este bine sa inspirati (shi qi) cand ridicati mainile, si sa expirati (hu qi) atunci cand le coborati. Unii instructori recomanda respiratia invers abdominala, numita si respiratia taoista( pe inspiratie se se retrage usor abdomenul inferior, in zona xia dan tian, iar pe expiratie se relaxeaza).
In literatura de specialitate exista numeroase referiri la aceasta forma sub diferite denumiri:
"-sustinand cerul cu mainile pentru a regla toate organele interne;
-sustinand cerul pentru a imbunatatii functionarea triplului incalzitor;
-apasand cerul cu ambele maini;
-sustinand cerul, sustinand vidul;
-ridicand cerul."
( dupa Michael Garofalo)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu