marți, 25 mai 2010

Arta contopirii omului cu cerul

Qigong

Intotdeauna mi-a displacut viziunea unilaterala si dogmatica asupra lumii, desi nu neg importanta unor reguli generale care sa ne ajute sa ne structuram conceptia despre univers.O caracteristica importanta a gandirii umane este incadrarea in categorii, separearea si studiarea lumii dintr-un anumit punct de vedere.Desi practica in anumite momente, aceasta impartire in categorii ne ascunde adevarul si ne indeparteaza de esenta.

Exista numeroase lucrari despre qigong, unele dintre ele scrise din perspectiva sociologica, altele din perspectiva morala, altele din perspectiva stiintifica, dar nici una dintre ele nu ne ajuta sa intelegem esenta acestei practicii milenare, ci mai degraba contribuie la denaturarea sensului profund al acesteia. O analogie relevanta poate fi facuta cu fenomenul religios.Pentru a-l intelege , omul a facut apel la cunoasterea trunchiata, care porneste de la premize, si care imparte realiteatea in categorii. Astfel, fenomenul religios poate fi vazut din perspectiva istorica , sociologica sau psihologica, dar acesta impartire nu face decat sa-l denatureze si sa ne indeparteze de esenta sa.

"Un fenomen religios nu se va dezvalui ca atare decat considerat in propria sa modalitate, adica studiat la scara religioasa.A voi sa delimitezi acest fenomen prin fiziologie, psihologie, sociologie, economie, lingvistica, arta etc... inseamna a-l trada; inseamna a lasa sa scape tocmai ceea ce este unic si ireductibil in el, anume caracterul sau sacru."(Mircea Eliade)

Acest blog este destinat acelora care si-au propus sa se elibereze de povara unei gandiri unilaterale , si care doresc sa priveasca viata ca viata, si nu ca un obiect de studiu al unei discipline oarecare. Pentru mine, modalitatea de a interactiona cu viata este qigong-ul, dar asta nu inseamna ca nu cred in Dumnezeu sau ca sunt budist sau taoist.Situatii care la un nivel inferior par contradictorii, la un nivel superior nu mai sunt in opozitie, iar la ultimul nivel se confunda intr-o singura situatie.Antiteza exista numai datorita eului separat si egoist.

Voi scrie pe acest blog despre transformare(alchimie), despre cautare, despre sansa, despre disperare, despre confuzie, despre finalitate, despre Dumnezeu, despre semnificatie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu